Dođi na Animacikl, prvu projekciju animacija sa točkova bicikla!

Šalje meni juče Mladen  poruku u kojoj kaže kako će sa studentima, a on je profesor na Akademiji umjetnosti, da se vozi po gradu i projektuje animacije po zgradama. Voze se na biciklima pa se, eto, on javio meni ako bih i ja htjela da se provozam na ovaj neobičan način.

Zna me, lisac jedan.

Čuj bi li htjela!? Naravno da bih. I još ću da napišem tekst o tom.

Šta ludi profesor planira?

Malo lud, vickast i neuobičajen čim na ovaj način želi da radi sa studentima, znate već da se kod nas komplimenti dijele ružnim riječima.

Prvo, da se sve dešava na biciklima.

Ruta će ići našim skromnim biciklističkim stazama i onim dijelovima grada gdje mileća kolona biciklista neće biti na smetnji a probudiće interesovanje. Otprilike od Kampusa kroz Borik pa kroz centar grada, desno pored Palate Republike Srpske (tzv. SDK) i Banskih dvora, oko Narodnog pozorišta, nazad pored Hrama, pa kroz Gospodsku (da sam napisala ulica Veselina Masleše, ne bi svi znali koja ulica je u pitanju), oko Boske i na kraju do Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Drugo, ideja je puštati animacije na fasadama zgrada. Nijedna fasada neće “stradati”. Planirane su tri pauze u trajanju od po 10 minuta.

Događaj je planiran za 17.04.2016. sa početkom u 20:00 časova.

Treće, možda najbitnije, događaj se održava i organizuje u sklopu obilježavanja Dana Vlade S. Miloševića koji se u Banjaluci održavaju od 2000. godine.

Šta će nam sve to?

Svaka vožnja biciklima po gradu uz projektovanje animacija ima svoje zašto.

Animacija je u svijetu u procvatu i prožima se sa mnogim medijima.

Zašto ne bismo bar nekad bili u korak sa svijetom?

Iako se često koristi u  komercijalne svrhe, animacija itekako može imati umjetnički karakter.

U našoj maloj zemlji skoro se ništa ne ulaže u animaciju i ovo je odličan način promocije animacije i buđenje interesovanja u vezi načina nastanka animiranog filma.

Zabavno je, besplatno a ima kulturno-umjetnički sadržaj.

Nosioci ovog neobičnog projekta su studenti smjera Animirani film, banjalučke Akademije umjetnosti: Igor Đurić, Nemanja Vučenović, Žana Forca, Milica Čvokić i Sandra Marić sa profesorom Mladenom Đukićem.

Partner im je Festival Animacije Banja Luka koji će ustupiti filmove koje će projektovati.

Animacikl će sigurno biti događaj koji će uljepšati  Banjaluku ovo proljeće. Za koji dan će ova neobična akademska grupa da održi probnu vožnju pa ću vam iz prve ruke prenijeti utiske tako da do nedjelje, 17.04.2016. možete spremiti bicikl na jednu vrlo neobičnu i ugodnu vožnju.

Inače cijeli ideja je nastala po uzoru na događaj organizovan u Brazilu. Ako hoćete da vidite kako sve neće izgledati, pogledajte video.

Vidimo se za desetak dana!