Dara’s log stardate 02072013

Po uzoru na svog virtuelnog muža kapetana Jean-Luc Picarda, odlučila sam da i ja vodim dnevnik. Ako može on koji upravlja svemirskim brodom, mogu i ja koja upravljam biciklom. I onako je sad sa sjedalicom nazad i korpom naprijed kao mali Voyager…a kroz svemir putujemo redovno. Dakle, ovako:

-Juče sam kupila sjedalicu za dijete od nepune dvije godine. Mali Borg (otpor je uzaludan, zato je Borg) je uživao. Mnogo mu se sviđa da se vozika sa mamom i Voyagerom pogotovo što  ima plazma pogon, u svakoj ruci po jedna i sve je taman.

– Jedan od najvećih gradova u RS kvadrantu  ima prilično mlade ali već oronule i potpuno nefunkcionalne biciklističke staze. Za razliku od glasa koji prati ovu čudnu civilizaciju da je biciklistička, puna kulture i zelenila, nakon malo vožnje sa dječijim teretom ne čine se sve tako idealnim. Auta su parkirana na pola tih, i onako uskih, biciklističkih staza, ili je koriste pješaci sa krizom identiteta. Misle da su bicikli, šta li… Drveća ima. Ne onoliko koliko se priča, dosta ga je porezanog ali ga ima još uvijek. Drveće čini vožnju ugodnijom.

– Danas sam saznala da se i Zakoni ove civilizacije mijenjaju. Oni koji voze bicikl, u naseljenom mjestu će to moći raditi bez kacige.

– Dobro je bilo vidjeti osmjehe koje je izmamljivao Borg (kažem ja, otpor je uzaludan). Mahao je prolaznicima, nakon što bi pojeo plazmu.

– Odlično je bilo vidjeti da je većina vozača automobila  držala pristojnu udaljenost kad sam bila prinuđena voziti cestom.

– Strašno je bilo vidjeti nekog klinca koji je sredinom ceste vozio bicikl na zadnjem točku i zamalo izazvao sudar.

– Sve u svemu, možda za ovaj kvadrant ima nade kad su bicikli u pitanju. Mnogo ih je bilo u raznim formacijama (0vog što je vozio na zadnjem točku, ne računam) – porodičnim, ljubavnim, drugarskim, pivskim, pijačnim…da, da, ima nade za ovaj kvadrant.

2 Comments

  1. 3 July 2013 at 7:24 am

    Još kad bi ljudi znali namjenu biciklističkih staza, bar tamo gdje postoje. Sa jedne strane, čovjek na biciklu vozi ulicom, ugrožava i sebe i vozače automobila a metar-dva sa desne strane ima slobodnu i prilično dobro uređenu stazu. A sa druge strane, nesavjesni vozači vide samo parking mjesto, briga njih za bicikliste i pješake. A što se tiče grada koji, kao, promoviše biciklizam, samo ću se nasmijati.

    • 3 July 2013 at 9:15 am

      …nasmijati, sjesti na bicikl i utabati biciklisticku stazu 🙂