Dara’s log 13092013

Pravo prvenstva

 

PRILIKOM STANDARDNOG VOYAGER-OVOG OBILASKA CIVILIZACIJE BENDŽOLAJACA UGLAVNOM NEMA PROBLEMA. VOYAGER KLIZI PRILAGOĐENOM BRZINOM PRESTIŽUĆI KOLONE PRIMITIVNIH VOZILA. IPAK, NISU SVA PRIMITIVNA VOZILA ISTA.

Posao-kuća relacija uglavnom prolazi bez uzbuđenja i standardno. Pošto je vrijeme špica u saobraćaju, ako idem sama, bez djeteta u sjedalici, onda prestižem kolone koje bruje na semaforima, a ako smo u tandemu, ipak dijelim trotoar sa pješadijom.

Ovaj put sam bila sama i prestizala kolonu. Nije to mudrost. Jednostavno je gužva, a Banjaluka lagano prestaje biti grad zelenila i postaje grad semafora. Ko živi u Banjaluci, zna o čemu pričam. Dakle, prestizala sam kolonu kad…

PRIBLIŽAVAJUĆI SE KOLONI PRESTIGLA SU ME DVA CRNA PRIMITIVNA VOZILA. SVJETLILA SU I SVIMA DAVALA DO ZNANJA DA SU BITNA. TO SU MOGLI BITI SAMO FERENGIJANCI, PODMUKLI GRABEŽLJIVCI NEPRIJATNOG IZGLEDA SKLONI PREVARAMA I SLATKORJEČIVOSTI. DA, TO SU BILI ONI. PRESTIGLI SU VOYAGER KOJI JE I DALJE IŠAO UJEDNAČENOM BRZINOM. KAD IM SE PRIBLIŽIO, DALI SU ZNAK PRIMITIVNOM ŽUTO-CRVENOM PALICOM NA KOJOJ JE PISALO “STOOP”, SVOJSTVENOM SAMO NJIMA SIGNALIZIRAJUĆI DA IMAJU PRAVO PRVENSTVA.

…kada su i mene i dobar dio kolone koja je milila prestigle dvije crne limuzine sa rotacijama. Uobičajeni  primitivizam i razmetanje svojstveni vozačima ovakvih bitnih auta, ovaj put nije bilo zvučnika i vikanja “pravo prvenstva” ili šta već govore, već samo “lizalo” koje je virilo sa suvozačevog mjesta. Neki kratkovrati me je posmatrao u retrovizoru i signalizirao da nipošto ne prolazim pored cjenjene vožene osobe. Znam da sam opasna i da opako izgledam, ali baš toliko,  to nisam znala. Moguće da im je prazna sjedalica bila prijeteća.

VIDEĆI DA IMAM POSLA SA PREPREDENOM VRSTOM, VRLO NEPOPULARNOM U SVIM KVADRANTIMA, SPUSTILA SAM BRZINU I ŠTITOVE PODIGLA ZA 25%.

Pogled mi se preko retrovizora susreo sa držačem palice “stop”. Vidjela sam da vjeruje da obavlja vrlo bitan posao. Zakočila sam i pustila ga da vjeruje u to. Nije mala stvar držati raju podalje. Valjda se tako osjećaju bitnije pošto ništa bitno uistinu ne rade

Na semaforu je uskoro zasvjetlilo zeleno i svako je otišao u svoj svemir… ili nemir.