Cycle chic&cheap

SAMO ZA CURE I ONE KOJI SE TAKO OSJEĆAJU

Slušam ljude-žene koje lagano obuzima biciklizam i blistam od sreće! U prilog biciklizmu, sreći a bogami  i praktičnosti, evo još nešto iz iskustva – kako da prođete što jeftinije sa odjećom koja vam može biti potrebna dok vozite bicikl.

O biciklizmu za početnike sam već pisala. Sad želim da vam navedem par komada skoro nezaobilazne biciklističke opreme ali u jeftinijoj varijanti, tj. dobre sestare blizankinje skupe opreme ako je niska cijena mjerilo dobrote 🙂 Radi se o opremi za jednu prosječnu čovjeka-ženu koja je tek krenula da vozi bicikl na kraće relacije a koja će sasvim lijepo da posluži svrsi za male pare.

1. helanke – vrsta: obične (što bi se kod nas reklo, srbačke).   Helanke vulgaris možete naći već po cijeni od 5-10 evrića i ima da se voze sa vama puno godina. Još i da ih kupite raznih boja. Za početak nema potrebe da za kratke rekreativne vožnje  dajete minimum 25 evra za biciklističke poput ovih.

cycling-pants-2013-new-model-cycling-trousersKad vam kažem da sam svoju prvu čestitiju vožnju od 120 kilometara u jednom danu odvezla u lanenim hlačama (dakle bez ikakvog umetka!), onda vam je jasno da se sve može i da to što žulja, uglavnom prođe. Kažem uglavnom jer morate redovno voziti. Za đake zabušante, nema udobnog sica ni odgovarajućih helanki.

Šta kaže Dara Modni Mačak?

“Helanke su srećom in pa ih možete kombinovati i za gradske, svakodnevne relacije. Uz odgovorajuću obuću i gornji dio, nećete više imati izgovor da na posao ne idete biciklom.”

2. štucne¹-kad je hladno doba godine, zaštita oko zglobova i koljena dobro dođe. Možda vam se ova priča čini suvišnom ako ste ispod 25 godina ali VJERUJTE sve se to kasnije osjeti. Čuvajte se “s’ nogu” što bi rekla moja, a i sve ostale babe. Imate razne varijacije na ovu temu kao što su gamašne (navlake za obuću za kišu), pa produžetke za biciklističke, pa svašta nešto što KOŠTA. Moj prijedlog vam je da nabavite obične štucne, pamučne, vunene, ručno rađene…znate već i same koliko koštaju, puno manje od profesionalne sportske opreme a dobro će vam doći.

blaznive-stucneŠta kaže Dara Modni Mačak?

“Štucne su zadnjih nekoliko godina kod nas sigurno must have. Trebalo im je vremena da stignu i kod nas a onda su to uradile na velika vrata.”

3. dresovi/biciklističke majice-ovo vam stvarno ne treba ako idete na kraće vožnje. Na svojim  počecima sam nosila po nekoliko pamučnih majica pa ih mijenjala tokom vožnje samo da kičmu sačuvam. Predlažem vam sintetičke majice (dresovi su sintetički, zar ne?) koje možete kupiti mnogo jefitnije nego dres koji košta minimum oko 25 evra. (Osim ako u second hand-u ne naletite na neki koji čeka baš na vas.) Lanene košulje su takođe odlična stvar ljeti. Spandeks i likra su materijali koji vam trebaju a vi nađite jefitniju varijantu. Sigurno ih imate već nekoliko u ormaru. Interesatno je da su biciklisti do 70ih godina koristili vunene  dresove dok ih nije spandeks istisnuo. Šta god da nađete a da “diše” i brzo se suši je dobitna kombinacija.  U slučaju da idete na posao biciklom, jednostavno 10ak minuta prije cilja, usporite. 🙂

Šta kaže Dara Modni Mačak?

“Mislim, prirodno je super i očuvanje planete isto ali znoj… nisam nikako za to. Pogotovo ne u biznis varijanti. Ipak ćemo u Evropsku uniju…jednom.”

4. buff –baf je multifunkcionalan i kad ga jednom probate, nezaobilazni dio biciklističke opreme. Možete ga koristiti kao šal, kapu, traku za kosu…

how_to_wear_1originala boja i dezena ima bezbroj. Cijena? Prava sitnica u odnosu na ostatak opreme. Samo 20-30 dolara. Ipak, za jednog početnika ili početnicu nakupi se prilična suma. Predlažem jeftiniju varijantu koja provjereno radi – marama sastavljenih krajeva koja ima oblik prstena. Iako imam baf (normalno), ovakvu maramu

imagesčesto koristim za gradske varijante i kad je hladno. Mnogo su zgodnije od običnih marama jer se lako  namjeste preko nosa i ušiju kad je hladno a to nije mala stvar kad ste na biciklu.

Dara Modni Mačak kaže: “Ninja look je nešto što je totalni hit vani. Vidim da će biciklisti da dosta urade za fashion scenu naše zemlje. Yey, biciklisti!”

Ukupna suma je oko 20 eura i to ako ste se baš bahatili. Većinu toga već možete naći u ormaru. Ostatak tražite u glavi i nogama 😉

1. Cure nemojte se slučajno praviti pametne pa kad čujete riječ “šticna” da ispravljate i govorite da se kaže “štucna” a ne “šticna” 🙂 Šticna ili lula je najprostije rečeno šipka koja drži sic.

Koje su vaše cycle cheap varijante?

7 Comments

 1. 4 January 2014 at 6:55 pm

  A šta za one što rado sjednu na beton 🙂
  pozdrav

  • 4 January 2014 at 8:23 pm

   hahhaha! E ne znam 😀

   • 4 January 2014 at 8:42 pm

    Možda stiropor 🙂

   • 4 January 2014 at 9:04 pm

    Šta god samo da ne povuku 😀

 2. 4 January 2014 at 8:58 pm

  Devojčice dosta izvoljevaju kada je oprema u pitanju ( ne ti, druge devojčice)

  • 4 January 2014 at 9:06 pm

   Haha! Vjeruj mi da često viđam djevojčice oba pola kako izvoljevaju. Misle ako puno para daju za opremu da će bajk sam da se vozi 🙂

   • 5 January 2014 at 12:08 am

    Upravo. Od opreme imam rukavice bidon i oćale. I kvadricepse.