Bucmaste mame Banjaluke, jeste li za ples?

Spadam u onu vrstu ljudi-žena koji hranu doživljavaju kao zabavu. Imam napade zdrave ishrane ali uglavnom volim da je to slatko i ukusno. Četiri bijele smrti ne shvatam uopšte ozbiljno i uglavnom se tješim da sam umjerena…za balkanske pojmove. Sa slanim i ljutim isto imam vrlo prijateljski odnos. Zbog takvog stava, za mene dijeta dođe kao kazna.

Iako sam ovih dana pobrala komplimente zbog izgleda (a skromnost očigledno nije moja jača strana), sarama još ima. Ljuljuška se još 6 kilograma trudničkog salca, a o visećim dijelovima tijela da ne pričam. Mišići su poput mog odnosa sa dijetom, vrlo opušteni.

Zbog nemogućnosti držanja dijete, boljeg držanja i zatezanja mišića, udaram sa dva fronta. Jedan već dobro držim, a za drugi će mi trebati pomoć drugih mama-žena ako im to bude zanimljivo.

Za obe ratne linije u borbi za zategnut mišić i oslobođenje sala je zajedničko to da nisu dosadne, niti naporne. Obe tehnike mršanja (bože, ovo stvarno grozno zvuči…tehnika mršanja) su zanimljive i može ih primjenjivati bilo koja žena sa 0% fizičke spremnosti.

O čemu se radi?

Prvi front

hodanje

He, jesam pametna. Ozbiljno. Hodanje. Pošto je zimsko vrijeme, (ne)uslovi se stalno mijenjaju, ja sam našla dva pomagača, motivatora koji me tjeraju na hodanje. Jedna je Cyberbosanka i njena virtuelna grupa za odvikavanje od sjedenja,

a druga je Mooshema i njen izazov na koji se možete prijaviti i pratiti koliko kilometara pređete. Iskreno, meni su ovakvi programi bili smiješni dok sam imala vremena da se organizujem kako meni odgovara, dok sam živjela sama i non-stop bila na biciklu ili planini. Sad kad su stvari drugačije, vjerujte da ovakva vrsta statistike vrlo dobro dođe jer se čovjek-žena lako ulijeni a još lakše nađe opravdanje. To što vas bole leđa je uglavnom zato što vam nedostaje kondicije i mišića koji će držati ta leđa, a ne zato što ste ne znam koliko kičmali. Dakle, ho-da-nje!

Drugi front

plesanje (!)

Ne mislim na ono plesanje po kući (iako nemam ništa efikasno protiv toga 🙂 ), već na časove plesa. Jedna od mama koju sam upoznala preko bloga je profesionalna instruktorka plesa sa kojom sam došla na ideju da bilo super da drži rekreativno-edukativne časove plesa. Ne znam kako vi, ali organizacija vremena sa djecom da bih otišla u zatvoren prostor zbog ponavljanja serija vježbi mi je pomalo depresivna. Hoću da se zabavljam dok se krećem! Neću da sebi pronalazim dodatni stres i ulažem trostruki napor za nešto što mi je isprazno kao boravak u teretani (govorim o sebi, ne osuđujem one koji idu u teretanu) i zato mislim da je ples odlična opcija. Zbog toga mi treba vaša pomoć – ako ste zainteresovane, javite se, da bismo mogle oformiti grupu. Ti časovi bi podrazumijevali ono što nam je potrebno za gibanje i neosjetno zatezanje mišića i otpust sala 🙂 a sigurno i endorfina. Željka mi je poslala kratak opis tih časova.

Izgledali bi otprilike ovako:

UVODNI DIO

teorijski dio + zagrijavanje i razgibavanje

 • o kretanju (pokretu) i plesu uopšte, samosvjesnost o tijelu, prapočeci plesa, blagodati plesa, terapija plesom;

 

    GLAVNI DIO

Osnove klasičnog baleta, osnove hip-hopa, plesovi u paru

 

 •  osnovne figure englesnog valcera (slow waltz) i bečkog valcera (+ tango, ako bude vremena) – salsa koreografija (zato što je salsa trenutno popularna i  može se primjeniti u kafani) – koreografija rumbe (zato što, kao sredstvo izražavanja, koristi najviše pokretanje kukova, senzualna je i ženstvena)
http://happyeffingfriday.blogspot.com/2012/01/happy-friday-trauma-dramarama-edition.html
foto: happyeffingfriday.blogspot.com

 

ZAVRŠNI DIO ČASOVA:

Za kraj časa planirane su vježbe i igre za: -odnos između partnera/para/saigrača, -povjerenje prema partneru, -oslobađanje unutrašnjeg plesa, -vježbe koordinacije i snalaženja u prostoru, -odnos plesača i objekata na sceni – vježbe opuštanja i smirenja – vježbe disanja…

Instruktorka je i sama mama dvogodišnjaka pa zna na šta liči organizovanje vremena sa djetetom. Vjerovatno je zato i ušla u ovu priču. Meni se ovo čini kao odličan način gibanja, a bogami i učenja. Šta kažete? Ko je za?


p.s.  Od grupe i logističke podrške zavisi, ali postoji još par zanimljivih ideja u vezi samog programa.

p.p.s. Ples nije ekskluzivno pravo samo mama ili samo žena. Ove prednosti su pobrojane u odnosu na vrijeme, kondiciju i organizaciju većine žena koje su postale mame, a plesu se može pridružiti ko god želi 🙂

10 Comments

 1. Klasična Štreberka
  13 January 2015 at 1:36 pm

  E jbg ja ne živim u BL.
  Moja kćerka ide na ples i ja sam htjela da idem, ali nema niko od starijih da je zainteresovan i tako nema grupe za nas u najbolim godinama i za mršave ni za bucmaste.

  • 13 January 2015 at 4:41 pm

   Da, generalno, ako hoćeš da plešeš mimo ustaljenih časova (latino plesovi, klasični itd.) generalno nema ponude. Ovo je ispalo slučajno a vidim da ima zainteresovanih. Nadam se da ćeš i ti naći nešto 🙂 ako ništa, kućni ples 🙂

 2. Rebeka
  13 January 2015 at 4:12 pm

  Lijepe su te mogcnosti. Kod mene je -19C sada pa ja mogu zaista lijepo da se nahodam po shopping centru. Oh ne jedem hljeb vec jedno vrijeme i kolace.

  • 13 January 2015 at 4:42 pm

   Svaka čast. Ja nisam discplinovana po tom pitanju.

 3. maja račić
  13 January 2015 at 8:38 pm

  Ja sam zaaaa

 4. Danijela The UMGF
  13 January 2015 at 11:49 pm

  Hehe ja sam isla na hip hop bas u plesnu skolu gdje Zeljka radi…i uzivala u tom gibanju. Moje pitanje je sledece: malo imam problem sa cuvanjem djece u tom terminu zbog raznoraznih okolnosti. ..Znam curu koja je odlicna sa djecom a rada je da ih cuva…u kakvom prostoru bi to bilo, da li bi mogao biti kakav improvizovan kutak za klince koje mame nemaju gdje ostaviti a koje bi ova cura pazila, provjerila bi koliko bi to kostalo…?

 5. 14 January 2015 at 11:25 pm

  Razne opcije su u pitanju ali ništa još nije precizirano koliko ja znam. Prenijeću Željki pa ćemo vidjeti.

 6. Eva
  15 January 2015 at 5:30 pm

  Vrlo rado. Imam jos samo 9 viska :). Vec sam imala pokusaje rekreiranja u vidu pilatesa I zumbe, ali padose u vodu zbog najmladjeg clana, trostrukih ospica, gripe itd. Voljna sam pokusati opet:)

 7. maya
  15 January 2015 at 8:41 pm

  Svim mamama preporučujem i http://www.fitnessblender.com sa preko 400 besplatnih you tube videa. Odaberete trajanje, vrstu i težinu vježbe i u vrijeme kada vam odgovara bacite se na vježbanje. Kad vježbam a djeca traže vode, kazem da nisma kod kuće-u fitness centru sam. Birana mama je trenutno nedostupna (to je naravno nehumano reći bebama 🙂
  Ove su mi vježbe promijenile zivot-od kondicije, oblika, kilaze, snage, energije i osmijeha.

 8. 15 January 2015 at 8:50 pm

  “Birana mama je trenutno nedostupna” to sam već čula negdje i bilo mi presmiješno :))) I sad je! Moram zapamtiti to. Hvala za preporuku!