Božo Vrećo, čovjek sa pogrešnim imenom

Odavno ne slušam muziku kod kuće, da pustim i kao nešto slušam i uživam. Uglavnom recikliram stare muzičke ljubavi i trudim se da stignem na njihove koncerte jer kad već slušam da doživim pravu stvar. I to ako imam sreće da su živi ili u punom sastavu. Slabo se trudim da otkrivam novu muziku i uglavnom ona ima kontraefekat. Umjesto da me opušta, smeta mi. Ali uvijek postoji ali. Čula sam za Božu Vreću. Za Halku.

Onda sam pogledala  ovaj spot.

A poslije njega hrpu drugih i onda više nije bilo povratka.

Kakav je to pjevač? Koja je to sevdalinka koju on pjeva? I kakve veze ja imam sa tim kad sevdalinka nije za svakog, a ponajmanje za mene.

Šta ima tako posebno u njemu, u bendu koji ga prati, nikad nećete saznati gledajući snimke. To je ono što sam  shvatila nakon koncerta u Banskom dvoru.  Divljenje koje imate gledajući snimke bude pometeno odmah nakon njegovog prvog obraćanja publici.

Kada je izašao na binu, nisam  bila sigurna da li je rasplesani samuraj ili pjevajući derviš. Energija kojom zrači, kako  izgleda, njegovi pokreti, djetinja iskrenost, sreća koju odašilje dok pjeva, uživanje dok pleše…

Ne znam da li sam ikad vidjela toliko autentičnosti. Božo te pjevanjem natjera da se pitaš da li si iskren prema sebi i da li živiš ispunjen život. Ozbiljno. Onoliko zadovoljstva i sreće može imati samo neko ko uživa u životu, ko je dobar sam sa sobom.

Sevdalinka koju on pjeva, a “Halka” svira nije obična. Ona je heavy, teška i jaka, ona koja nosi i raznosi. Dođe ti prosto da zaplešeš sa njim, pa da zaplačeš, pa grliš  i ljubiš.  I to što se pojavi u haljini, pusti kosu i zapleše,  dođe spontano i niko se ni ne pita šta će kao muškarac u haljini.

Tu nema ništa ni provokativno ni čudno. Dođe taman. Prirodno.

Niko se to ne pita, jer je to Božo i to prirodno nosi. Isto kao i hlače. Isto kao i krila na leđima. Sve je nekako logično. Božo je kompletan.

11041739_816686081701237_2113673376918974749_n

Jedino što kod njega ne štima je ime. On je Srećo, nije Vrećo 🙂 Drugačije mu ne stoji  i ne ide.

Kad budete imali priliku, poslušajte ga uživo. Nećete zažaliti. Biće vam drago i žao što ste iz Bosne. Bićete ponosni što se ponikli u zemlji iz koje je sevdalinka i užasnuti jer znate kakva je to zemlja. Jedno bez drugog ne ide. To je cjelina. Baš kao i Božo.

U sred grada Banjaluke…Halka, prepun Banski Dvor, Vreco Bozo i 15 godina Buke #banjaluka #halka #bozovreco #buka

A photo posted by Aleksandar Trifunovic (@alexandar3funovic) on

18 Comments

 1. 14 March 2015 at 1:59 am

  Nisam imao pojma, i sada prvi put čujem za Božu, ali ovo što sam večeras čuo mi se itekako sviđa. Naravno ništa ne može da zameni doživljaj uživo!
  Pozdrav! 🙂

  • 14 March 2015 at 9:46 am

   Moja misija je postignuta 🙂 Da bar jedna osoba čuje za Vreću a nije do sad. Genijalan je i nadam se da ćeš imati prilike da ga čuješ uživo. Vjerujem da bi onda nastao sličan tekst.

   • 14 March 2015 at 10:10 pm

    Već sam skinuo nekoliko klipova sa youtube i prebacio u mp3.
    Hvala Daro!

   • 15 March 2015 at 8:48 pm

    Jeee! I drugi put!

 2. 14 March 2015 at 8:59 am

  Mene je oduševio na prvo slušanje. I njegov izgled samo pojačava emociju. Slušala sam neke njegove intervjue , čovjek je tako smiren i nesvjesno sirk ljubav oko sebe. Divan!

  • 14 March 2015 at 9:47 am

   Danijela, mislim da ću danas čim uhvatim vremena krenuti da gledam intervjue sa njim 🙂

 3. 14 March 2015 at 10:23 am

  Ni ja ne cuh za Bozu, ali naslov ti je odlican :).

 4. 14 March 2015 at 11:02 am

  Božo je car. Toliko nevjerovatno iskren, pozitivan, toliko lijepe duše da ja ne znam kako to uopšte iko može opisati.
  Jedva čekam koncert u Sarajevu i malo me čak i strah tolikih emocija koje znam da će se uzburkati, pošto ja na skoro svaki njegov status na Facebooku ili rečenicu u intervjuu imam potrebu da se isplačem od neke miline.

  • 15 March 2015 at 8:49 pm

   Ovdje mogu reći, nije u tekstu već u komentaru 🙂 HVALA što si mi otkrila Božu 🙂

 5. 14 March 2015 at 11:40 pm

  Ostadoh bez teksta. Nisi ni svesna koliko si me “našla”. Ne znam šta da ti kažem, osim HVALA, hvala što si me upoznala sa ovim sjajnim čovekom.
  Moja nova muzička simpatija je rođena.

  • 15 March 2015 at 8:49 pm

   :)))) Molim!

 6. 16 March 2015 at 12:12 pm

  Divan je.
  Videla sam ga jednom u nekoj emisiji na BiH televiziji, ali nisam čula kako peva… Ovo je novo rođenje bosanske sevdalinke.

  • 16 March 2015 at 9:31 pm

   Baš tako. Harizma je slaba riječ kad je on u pitanju.

 7. Art
  29 July 2015 at 11:17 am

  Nažalost, tek prije neki dan sam čuo za njega. A evo sad već danima samo tražim i preslušavam. Mislim da još uvijek nismo ni svjesni koliki je umjetnički iskorak napravio ovaj nevjerojatan čovjek. Čak se pitam je li ovako nešto dosad ikad viđeno.
  Inače, sjajno si sve ovo napisala. I sad te moram citirati: „Božo te pjevanjem natjera da se pitaš da li si iskren prema sebi i da li živiš ispunjen život”

 8. 29 July 2015 at 11:33 am

  Nikad nije kasno da se Božo zavoli i posluša! 🙂

 9. Art
  29 July 2015 at 5:38 pm

  Ma pusti, nemam riječi više. I tek sad shvaćam neke stvari. I baš mi sad pade na pamet ono što je Jesenjin rekao, da je poezija samo ono što se plati životom! E nešto slično imamo i sad ovdje.

 10. Klara
  24 August 2015 at 2:37 pm

  Jucer sam otkrila i Bozu i sevdalinke. Danas pretresam google i ne mogu se nadiviti. I, kao majka, posebno postovanje osjecam prema njegovoj Mami jer u njemu vidim onakvu osobu kakvom zelim pomoci vlastitoj djeci da postanu. I ova tvoja recenica ”Ne znam da li sam ikad vidjela toliko autentičnosti. Božo te pjevanjem natjera da se pitaš da li si iskren prema sebi i da li živiš ispunjen život. Ozbiljno. Onoliko zadovoljstva i sreće može imati samo neko ko uživa u životu, ko je dobar sam sa sobom.” je tocno sto sam danas razmisljala. Jos uvijek sam pod dojmom ali nekako mislim sto cu ga duze ”upoznavat” da ce moje divljenje i postovanje samo rasti.

  • 24 August 2015 at 10:16 pm

   Drago mi je 🙂