Blaženo stanje

Listam stare članke i vidim da sam mnogim nedoumicama i umicama posvetila pažnju ali jednu opštepoznatu stvar sam preskočila. Mučnine.

Mučnina u trudnoći, uglavnom poznata kao jutarnja mučnina, malo koju ženu zaobiđe. Iz ko zna kog razloga se nazivaju jutarnjim ali to ima malo veze sa  istinom. Ja bih ih prije podjelila na:

1. cjelodnevne – kao što sama riječ kaže, traju 24h sata i

2. gerilske – napadnu iznenada, ostave psihofizičku pustoš i nestanu.

Pored toga, mučnine bismo u odnosu na trajanje mogli podijeliti na:

školske – one koje traju uglavnom do 14-15. nedjelje,

fantomske – jave se par puta u trudnoći i kao da nisu ni postojale (dolaze uglavnom gerilski),

da vam život zgade– one koje traju svih 9 mjeseci (kombinuju se cjelodnevne i gerilske).

Ova podjela je nastala na osnovu neiscrpnih podjela iskustava između mama, baba i tetaka, tako da je nije potvrdila nijedna medicinska organizacija…ali k’o da jeste. Ako niste trudne, raspitajte se, a ako jeste, znaćete o čemu govorim.

E, sad svaka žena ima svoj način preživaljavanja ovog mučnog perioda koji, opet iz ko zna kog razloga nazivaju blaženim. Neke samo povraćaju, neke samo jedu (dok im ne dođe muka i od previše hrane), neke paze šta jedu pa im pomažu bademi, kifle, limun, štapići,itd., a neke, bogami, i na infuziji završe. Kao i obično, recepta nema. Preostaje samo junačko izdržavanje ovog perioda.

Čemu onda ove podjele i pisanje članka bez nekog posebnog savjeta? Pa prije svega zbog mučenica koje trenutno prolaze kroz ovaj period i googlaju pokušavajući naći način kako da si ublaže muke (Možda se zato zove “blaženo stanje”? Zbog stalnog truda da sebi ublažimo muke. 🙂 )

Možda će im biti lakše kad shvate da su samo dio ogromnog broja žena koje prolaze kroz slično, pa će shvatiti da nisu jedine i da nije toliko strašno. I, naposlijetku, da će proći, makar i za devet mjeseci 🙂