Biciklom na posao?

Ružno vrijeme je počelo unatoč obećanom globalnom zatopljavanju. Izgleda da će biti neke jeseni, koliko-toliko. U skladu sa vremenom, neophodno je odabrati i odjeću za šta ne treba puno mudrosti ako ste prilagođeni pa koristite uobičajena sredstva prevoza (automobil, gradski prevoz) 🙂 Malo više pažnje zahtjeva oblačenje  biciklistkinja. Ako vozite bicikl po gradu ili idite njime na posao evo šta mi je isustvo pokazalo da je neizostavan dio outfita po mrljavom vremenu:

1. KAPA/KAČKET/ŠEŠIR – varijacije na temu su različite. Potrebno je imati neko pokrivalo za glavu u slučaju padavina. Ovih dana je maglovito i vlaga samo stoji u vazduhu. Ako idete na posao, funkcija kape će biti dodatna – grijaće vas i štiti kosu od vlage. Ako baš znate da će vrijeme biti suho, i vunena kapa može da posluži.

Meni je trenutno ovakav kačeket u raznim bojama totalni hit 🙂Nije predviđen za jaku kišu ali sasvim fino istrpi rosulju i maglu. Ima obod, postavljen je i super izgled uz jesenju odjeću.

2.RUKAVICE – ko želi nek’ ide bez njih, ali nemojte 😀 Rukavice su u ovo doba nezaobilazan dio opreme. Toplo preporučujem kožne rukavice. Vunene će malo pomoći a u slučaju kiše, neće vam pomoći nikako. Cilj nam je da vožnja bude udobna stoga se poštedite   grčenja od hladnoće. Kožne rukavice zahtjevaju malo više ulaganja ali se isplati. Na kraju, tu je uvijek second hand. Ja zadnjih par godina i za vožnju po gradu a i na duže relacije koristim ovakve

3. MANTIL – još uvijek ne koristim kabanicu iako se lijepe biciklističke kabanice mogu naručiti preko neta ali taj Betman lepršavi izgled mi se ne sviđa. Stvar ukusa. Na kraju, ako je toliko pljusak idem linijom manjeg otpora, tj. ne koristim bajk već gumene čizme:D Dakle, mantil od prilagođenog materijala sasvim lijepo služi svrsi. Bitno je par stvari: da je odgovarajuće dužine, dakle da vam pokrije gornji dio nogu koji je najviše izložen kiši, da se može potpuno zakopčati i da je napravljen od materijala koji ne upija vlagu. Ako volite boje, poput mene, mantil jake boje po lošem vremenu je koristan jer ste uočljivi u saobraćaju koji je bar 3 puta gori kad je ružno vrijeme, a i popraviće vam raspoloženje:)

4. OBUĆA – mora biti takođe prilagođena. U slučaju da nosite suknju, što možete ako nije neka kišurina navalila, čizme su nezaobilazne. Kada imate city bike, onda će i ljubiteljke štikli izgledati totalno chic ali to je, opet, stvar ukusa. U slučaju suknje, moja preporuka je da štite koljena debljim hulahopkama ili vuneninm štucnama ali čuvajte ih. Nećete vjerovati, koljena lako stradavaju ako se ne čuvaju (još jedna mudrost moje babe).

U slučaju hlača, stvar se pojednostavljaju pa bilo kakve cipele/gležnjarice/duboke patike koje će vam čuvati noge od hladnoće su dobrodošle. Izbjegavajte samo one sa klizavim đonom da ne biste proklinjali i bicikl i biciklističku modu.

5. TORBA – kakva god da je torba, ugledajte se na poštara:D bitno je da ima dugački kaiš da se može nositi na poštarovski na ramenu tako da ne morati misliti hoće li vam skliznuti. Dobro bi bilo je da prostrana i da ne upija vlagu. Nikad se ne zna hoćete li nešto kupiti u gradu pa da ne morate misliti o kesama. Ruksak bi takođe bio rješenje ako morate ponijeti laptop sa sobom. Većina rusksaka za laptop je diskretnog dizajna pa ga možete uklopiti uz mantil. Takođe, u slučaju kupovine, bisage bi bile najbolje rješenje ali o tom drugom prilikom.

NAPOMENA: Iako je vani hladno nemojte se puno utopljavati. Radije ponesite džemperak ili dodatnu majicu a ispod mantila kod mene sasvim uredno radi rolka kratkih rukava. Šalove i marame na biciklu izbjegavam koliko mogu jer mi uglavnom bude vruće. Uostalom, znate svoj metabolizam pa ćete tako i odabrati odjeću.  Ako tek počinjete biciklati na posao, predlažem probu na kraćoj relaciji da vidite šta vam odgovara.

JOŠ JEDNA NAPOMENA:  Vidiljivosti biciklista i biciklistkinja u saobraćaju je nešto što treba imati na umu. Posvetiću se i tome ali drugom prilikom. Za sad provjerite svjetla i oblačite se u jake boje:)