Biciklizam za početnike

Dosta ljudi me pita kakav ja to bicikl imam kad pređem toliko kilometara (a vjerujte mi, nije baš toliki broj u pitanju). Neki ni ne pitaju već sami donose zaključke da se radi o skupoj i profesionalnoj mašini, koja je, logično, jedini preduslov za duge vožnje. E, pa, nije tako.

Moji bicikli nisu ništa specijalno, mrvu su iznad prosjeka ali u poređenju sa profesionalnim djeluju poput nečeg ovakvog

Što samo može značiti da boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka. To znači da vam je za vožnju biciklom potreban bicikl i volja. Za vožnju biciklom, naročito ako to niste radili od djetinjstva, vam ne trebaju:

 • kaciga – znam da je ovaj podatak zbunjujući ali stvarno vam ne treba kaciga za kratke vožnje koje će vas tek uvesti u kondiciju i čari vožnje. Sumnjam da ćete odmah krenuti u šumu, na makadam i kamen gdje bi vam kaciga možda sačuvala glavu tako da je to stavka koja vam neće poharati biciklistički budžet. Kaciga vam neće donijeti profesionalan i opasan izgled rekreativca, već će to uraditi mišići i kondicija, a znamo kako se do toga dolazi;
 • rukavice – sve više primjećujem da su rukavice nezaobilazan dio opreme kod novopečenih biciklista. Vunene i kožne su jako korisne kad vremenski uslovi to zahtjevaju ali sportske rukavice koje pri tom nisu ni jeftine, nisu obavezne pri početničkim, kratkim vožnjama.
 • biciklističke sa umetkom/spandeks oprema od glave do pete- za vožnju od par kilometara?! Čemu? Jedino ako imate toliko para viška i vito tijelo koje baš želite pokazati.
 • bicikl koja košta više od pola prosjčne plate a znamo da to nije veliki iznos u našim uslovima. Karbonski ram vam svarno nije potreban, čak ni aluminijumski nije neophodan.

Ono što vam je presudno za početak uživanja bicikla su:

volja i želja da vozite 

bicikl (u voznom stanju 🙂 )

dobro društvo

Nije skupo, zabavno je i zdravo…ako se pazite 🙂

11 Comments

 1. 10 October 2013 at 10:53 am

  Ko želi sve može. Moja mama je naučila voziti bicikl tek u četrdesetoj godini i danas, kad ima 61 vozi kao da se rodila s njim.

  • 10 October 2013 at 11:04 am

   Eto vidiš 🙂 to je to. Boj bije srce u junaka 🙂 a ne skupa oprema.

 2. Karl Fondrajs
  10 October 2013 at 1:23 pm

  Ja imam biciklo do dvije iljade kaemova i imam sve amontizere po njemu i gume ko natraktoru i retrovizor i lijepi tisov krst sam okačijo i imam tude još dvije ikone jedna sa ostroga a ona druga ovlen iz moštance sa bogoredcom i svetim ilijom zaštitnikom biciklista i moja krsna slava. Ja ga vozam povremeno jer je to preskupo i neb da mi kaka budala ga ogrebe na parkingu il pred kafićom dok pijem kavu.

  • 10 October 2013 at 3:57 pm

   🙂 ako nemaš priglavčiće da ti vise na guvernalu džaba sve! Bolje bi ti bilo da navratiš po naljepnice. Dobro dođu ako te ne ogrebe 😀

 3. 10 October 2013 at 3:17 pm

  Aaaaaaaaa… sad je meni jasno što voliš biciklove…! Zbog onog opasnog društva!! :):) Ha, ha, šalim se! Sto posto si u pravu za sve što si rekla. Jedini problem kod nas zaljubljenika je što se polako navučemo, pa bismo dalje… a dalje ne može sa nekim običnim biciklovima… Jedino nas oprema ne interesuje, vozimo u običnim kućnim gaćama, majama…poz!

  • 10 October 2013 at 3:58 pm

   Za kasnije je opravdano – onda dođe makadam, pa šuma i puno kilometara ali do tada…molim lijepo 😀

   • 10 October 2013 at 4:02 pm

    ha, ha, ha…………:)baš sam se lepo nasmejala 🙂

 4. 10 October 2013 at 7:28 pm

  Super tekst – pozdrav od mene i mog bajkija – oldtajmera 🙂

  • 10 October 2013 at 7:31 pm

   🙂 hvala! Imate mahanje od mene i moja 2 đogata. 🙂 p.s. sad sam sjetila razgledanice…idu kišni dani, možda napokon uspijem napisati što sam davno htjela. Sve razglednice na jednom mjestu.

   • 10 October 2013 at 7:41 pm

    Dobra ideja – samo se nadam da ti ne treba monsunska kiša, da će biti dovoljne i ove domaće 🙂

   • 10 October 2013 at 7:42 pm

    Dobro zapažanje – biće dovoljno domaćih nekoliko (bar se nadam) 🙂