Bicikl je kriv za sve

Sjetila sam se jedne bapske priče i to o ašikovanju. Baba i đed se trenutno kartaju na nekom oblačastom trosjedu ali priče ostaju.

Baba i đed su krajem pedesetih preselili u Vojovodinu. Baba iz Hrvatske, a đed iz Bosne. Đed je bio lola (sjetite se samo one slike sa smrtovnice što sam vam pričala…čak i je na njoj gledao u stranu sa šeretskim osmjehom), već je imao brak iza sebe, a baba feministikinja, sa 23 godine i još je bila single lady.

Oboje su bili samo jedni od onih koji su u to vrijeme tražili hljeb u drugoj državi…i to uglavnom sa sedam kora. Bez obzira na sve, na ustajanje u četiri ujutro, rintanje od deset sati na salašima i ostale stvari koji se nama sad čine kao pretežak scenario iz domaćih filmova, nalazilo se vremena za ljubav.

Đed je izgleda bio afirmisani ašik-majstor koji je svojim biciklom jezdio između salaša jer kad je počeo da obilazi oko babe “dobar” glas je bio brži od njega. A baba? Baba je, normalno, imala i druge udvarače jer kad bi đed dolazio do njene barake, nije se slavno provodio. Što bi danas neka limuzina značila ispred nečije kuće, tako je i đedov bicikl ispred babine barake značio da je on tu sa babom i njenim prijateljicama (u barakama je živjelo nekoliko njih, o privatnosti tu nije bilo ni riječi.). I kao što bi se u nekom gradskom naselju obilježavanje teritorije lokalnih momaka  suptilno osjetilo na autu mačora pridošlice, tako je bilo i sa momcima na babinom salašu i đedovim biciklom. Kad bi nakon druženja odlazio od babe, đed je obično ostajao bez prevoznog sredstva. Kad se prvi put to desilo, mogao je đed ostati i bez posla i krova nad glavom, jer nije bilo pojma da ostane spavati kod babe u baraci. Trebalo je nekoliko sati da pronađe  bicikl i to ni manje ni više već na tavanu štale. Pošto se ova praksa nastavila, đed se nije dao omesti pa je počeo bicikl da uvozi u baraku  a rezultat toga je današnji tekst.

Karadara, glavom i tastaturom 🙂