Bebe

Znamo i same koliko se često pitamo zašto živimo u ovakvoj zemlji. Ovo pitanje se sve češće pojavljuje (bar u mojoj glavi) od kako sam dobila dijete. Da nešto može i drugačije, da malo skrenemo pogled od ogledala i gledanja jedne te iste stvari oko sebe, toplo vam preporučujem dokumentarni film “Bebe”.

“Bebe” je francuski dokumentarni film nastao 2010. godine. Prati četiri priče, četiri majke i bebe iz četiri različite zemlje: Namibije, Japana, Mongolije i Kalifornije.

babies2

Ponijao, Bayar, Mari i Hattie su rođene na različitim krajevima svijeta. Svakoj bebi je zajedničko da ih roditelji vole i paze ali svaki par to radi na potpuno drugačiji način.

07babiesspan-1-articleLarge

U filmu su prikazani njihovi prvi trenuci od rođenja do prvih koraka. Film traje 79 minuta koji mi odavno nisu brže prošli. Preporučujem ga posebno budućim i sadašnjim roditeljima ali vjerujem da film može biti zanimljiv i drugima koji nemaju mnogo doticaja sa djecom. Odličan je za dovođenje u pitanje svih besmislenih i smislenih običaja, preporuka, stvari koje se u našoj kulturi podrazumijevaju, frustracija, stresova, hirova i briga.

images

Takođe, moći ćete primjetiti kako različito okruženje i načini vaspitanja utiču na bebe. Jedni su samostalniji, drugi kmezaviji, treći za naše pojmove imaju nevjerovatnu samostalnost i motoričke sposobnosti. Ako imate dijete, sumnjam da ćete nakon gledanja ovog filma ostati hladnokrvni. Možda vam se  da kao i ja sa  malo više pažnje posmatram sebe i svoj uticaj na dijete.

Možda nešto mogu uraditi drugačije? Možda me dijete ne treba  za svaku sitnicu? Možda se sjetite Stinga kod sledećeg histerisanja čedovišta – It’s probably me 🙂

images

Ovo je film koji će vam sigurno otvoriti još koju perspektivu. Meni su tokom gledanja filma bila uglavnom otvorena usta 🙂  Može se gledati i online. Vjerujem da ćete uživati.

babies-filme-8-e1355421474643

8 Comments

 1. 23 February 2014 at 7:53 pm

  Ja ne mogu da gledam dok ne downlodujem neki plug in, a to ne volim. Moracu da ga potrazim u nekoj varijanti za skidanje.

  • 24 February 2014 at 7:56 am

   Potraži, vrijedi 🙂

 2. Danijela The UMGF
  24 February 2014 at 9:39 am

  Ja ga gledala u trudnoci, 2011. Beba iz Mongolije mi je nekako bila najsimpaticnija. 🙂

  • 24 February 2014 at 9:42 am

   I meni je Mongolac bio nekako poseban. Valjda zbog onih silnih životinja sa kojima se družio. Ne znam.

 3. Rebeka
  17 June 2014 at 2:18 am

  Ja sam ovaj dokumentarac odavno gledala i to mozda i vise puta. Mnogo zanimljiv.
  Ima jos jedan film o bebama ali vise o razvoju bebe u materici. Zove se “In the Womb”
  Kad je termin? Pozdrav!

  • 30 June 2014 at 12:12 pm

   Gledala sam “In the Womb”, divan je. Termin je u 9. mjesecu 🙂

 4. HaTaIIIa
  30 August 2015 at 11:54 am

  Evo celog filma online na Vimeo, za one koji još nisu pogledali.

  Divan! 🙂

  • 30 August 2015 at 12:30 pm

   Super 🙂 Hvala!