“Antić”, mjesto po mjeri porodice

Iako je Banjaluka najveći grad RS, u stvari nije velik. Meni je potaman. Nisam ja neka cura od betona i puno ljudi. 🙂 I zato kad se pojavi novi sadržaj u gradu u okolini, red ga je obići.  Red ga je pod hitno vidjeti naročito ako je taj sadržaj podoban za djecu.

I tako smo otišli u novu piceriju. 😀

Prvo sam čula za nju,  znate već gdje, jer se dosta prijatelja sa malom djecom “čekiralo” tu a to je najbolje reklama. Svako malo vidim da je neko od prijatelja otišao u “Antić”. Nisam bila sigurna da li je to restoran ili nešto drugo, dok mi se nije samo kazalo. Kuma mi je otkrila tajnu – ne samo da ne vidim dobro, već  i  ne znam čitati.

Famozni “Antić” (baš sam se pitala ko je to) je u stvari “Antic’s”.

Kad je mjesto dobilo pravo ime a i dosta preporuka, odem i ja tamo sa svojom čergom. I nisam se pokajala.

Antić (osta tako u mojoj glavi, šta ja sad mogu) je najbolja picerija u kojoj sam ikad bila!

Kad imaš dvoje male djece, naravno da ne govoriš o hrani, već o sadržajima za djecu.

Prvo po čemu ćete prepoznati Antic’s je to što malo podsjeća na dvorac, a tu je i replika broda u prirodnoj veličini. Možda bi mogao i zaploviti, ne znam.

DSC_8593

Neko, npr.ja, bih vrlo lako mogla ovaj brod nazvati kičastim kao i čitav objekat koji je izgrađen  u dvorac-stilu ali neću. Neću jer sam primjetila da kod nas postoje dvije kategorije kritike (nikad pohvale) a to je da je nešto ili kič ili fensi. Antic’s se po meni, vješto provlači između ovo dvoje.  Pored toga, od svih ugostiteljskih mjesta gdje sam bila u Banjaluci i okolini, nijedan nije bio sa toliko pažnje prilagođen porodicama i djeci. Evo zašto:

Prvo, brod.

Kad sam bila dijete, meni je doživljaj bio svako prevozno sredstvo, a zamislite brod! Vidjela sam reakcije djece i brod je pun pogodak. Ono što je bitno je  da se klinci mogu slobodno popeti na brod i kormilariti 😀 . Bebo je trenutno u fazonu kapetana Kuke pa je ovo bilo idealno.

Drugo, igraonica.

Igraonica je odlična jer primjerena različitim uzrastima djece. U igraonici je teta (ne plaća se) koja pazi one najmanje. U igraonici mi se baš svidjelo što su imali bojanke i bojice. To je minimum što bilo koji ugostiteljski objekat koji očekuje porodice treba da ima.

DSC_8595

Treće, soba za bebe

Da, postoji mjesto za presvlačenje beba (koje u Banjaluci jedino primjetih u prodavnicama dm-a ako nemate ništa protiv da dijete presvlačite između rafa sa robom) i mjesto za dojenje (koje kao takvo jedino ima Bubsi Beba). Čisto je i ima sve što je potrebno jednoj bebi računajući da je mama sa njom 🙂

Četvrto, dječiji toalet

Zbog ovog bih išla na kafu u Antić stalno! Bebo je sad u fazi kad postavlja pitanja pa nikako da shvati zašto ga mama vodi u wc za curice a ne za dječake (na stranu na šta najčešće liče toaleti za odrasle). Ovaj veceić je namjenski pravljen za djecu i zajedno sa sobom za bebe, je na korak od igraonice tako da je sve na ruku. Ako je frka, trk iz igraonice u wc.

da, slikala sam wc
da, slikala sam wc

Naravno, ima mjesta da i roditelj može stati u wc zbog asistiranja i normalno zatvoriti vrata da ne gledaju svi dječija posla. 🙂

Zadnje, ljuljačke i travnjak

Ovo stavih zadnje ali mi se svidjelo što pored igraonice postoji i vanjski dio za djecu, ne velik, ali dovoljan jer je brod u centru pažnje. Dvije – tri ljulje i ona dva čuda na federe, ne znam kako se zovu. Kako je vlasnik mislio na sve, iznenadih se kako nije oko ljulja stavio onaj “mekani” , kao gumirani beton. S obzirom da je nedavno otvoreno, ne bih se začudila da doda još koji rekvizit za djecu.

DSC_8609

A zašto mi je travnjak zanimljiv? Pa zato što je povelik  u odnosu na dvorište i zauzima njegov centralni dio. Ovo ne bi bilo ništa posebno da se ne radi o ugostiteljskom objektu gdje je svaki sto zlata vrijedan. Zato mi se svidjelo što ipak nije sve beton, a trava je tu nauštrb stolova.

Jedina stvar koja je previd  a laka je za ispraviti je to što je pušački dio do igraonice. Mi smo se porodično našli u Antiću i sjeli smo mehanički blizu igraonice. Srećom, bio je radni dan i nije bila gužva, pa nije ni bilo pušača oko nas. Ovo je nešto što bi značilo da se promjeni.

Eto, ko ima djecu, vjerujem da će uživati u Antic’s-u. Mi jesmo.

Ovo nije sponzorisan tekst. Nastao je iz jednostavne želje da pohvalim i preporučim ovo mjesto jer mi se jako svidjelo. Priznajem da su i  lokal-patriotski razlozi mrvu doprinijeli ovom tekstu jer je poduzetnik, vlasnik  Antic’s-a, iz mog rodnog sela. Ne poznajem ga lično ali mi je drago kad vidim da imam pametne zemljake. A i metar moga sela… 🙂

7 Comments

 1. Rebeka
  21 November 2014 at 4:33 pm

  Bas mi je drago da si pisala o ovoj pizeriji.Kada dodjem imam gdje da izvedem djevojcicu sa mamom i tatom. Kad si napisala soba za bebe prvo sam mislila soba gdje sebebe mogu igrati, a onda sam malo porazmislila i procitala, pa sam shvatila da je to dodatak za presvlacenje. Skroz sam smetnula sa uma da je to nesto rijetko.
  Sada ce se nadam se drugi ugledati na taj restoran pa ce i oni ugradjivati.

  • 21 November 2014 at 5:18 pm

   Nadam se da će i drugi ugostitelji slijediti ovaj primjer jer su sobe za bebe ovdje prava rijetkost.

 2. Sanja
  22 November 2014 at 5:58 pm

  Pohvalno! FYI, mjesto za presvlačenje djece sam još vidjela u WC-u restorana Marco Polo.

  • 22 November 2014 at 6:00 pm

   Hvala za info! Nisam znala jer mi nije palo na pamet ići tamo a da nema bašte 🙂

 3. 25 November 2014 at 11:35 pm

  Ovo izgleda zanimljivo 🙂

 4. NeLa
  27 November 2014 at 9:04 am

  Odličan tekst, a picerija izgleda veoma zanimljivo, novo… ono što ja uvijek gledam i ne mogu da se načudim da ljudi u našim (BIH) ugostiteljskim objektima nemaju osjećaj da PRVO posluže djecu.Kad meni donesu čorbicu a djeca čekaju uštipke još 15 minuta odmah bi ustala i otišla…

  • 27 November 2014 at 9:21 am

   Hvala! Kao što napisah u tekstu, vlasnik je moj zemljak a prije ovog objekta je imao isto piceriju koju je prodao i onda namjenski napravio objekat. Čovjek je jednostavno gosta stavio u prvi plan i to se vidi.
   Odlično zapažanje za uštipke! 🙂